lördag 16 oktober 2010

Kräftsoppa & gott bröd

Oj, nästan en vecka sen senaste inlägg.
Tiden går fort när man har roligt eller så beror det på annat.
Nåväl, idag blir det andra bullar eller snarare en superenkel soppa och ett gott bröd.

Börjar med brödet.
Och eftersom jag aldrig riktig kan följa ett recept så har jag även lagt in varianterna jag använt mig av.


Frukt och nötlimpa
1 dl grovt rågmjöl el. grahamsmjöl
6 dl kärnvetemjöl med fullkorn eller vetemjöl
1 dl krossade linfrön
1 dl grovhackade cashewnötter el. valnötter
1- 1,5 dl hackade, torkade aprikoser el. russin el. blandat
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
4 dl mild yoghurt el. valfri fil
1 dl lingonsylt

Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke inkl frukt och nötter
Rör i yoghurt och sylt.
Klicka ner smeten i en smord avlång bakform, rymd ca 1½ liter.
Grädda i nedre delan av ugnen ca 1 timme.
Stjälp upp limpan och låt den kallna under bakduk.


Jättegott bröd om man gillar nötiga fruktiga smaker.


Åsså var det soppan som är så lätt och blir så god.


Kräftsoppa
2 msk smör
2 msk vetemjöl
Koka ihop och tillsätt
8 dl vatten
2 fiskbuljongtärningar
1 ask kräftost 400 gr
2 dl creme fraiche
1 - 2 dl finriven morot
citronpeppar

Blandas och sjudes ca 5 min på svag värme
Efter sjudningen vid servering:

Blanda i 1-2 burkar kräftstjärtar (avrunna) + finklippt dill

Ha en underbar helg !!
Kram Gunilla

3 kommentarer:

  1. Hej Nilla!
    Tack för alla fina o goda recept du delar med dig.....

    Hoppas att du får en fin dag!
    Kram Therese

    SvaraRadera
  2. Mums, Nu blev jag hungrig igen....Fniss!

    Hoppas att du får en bra dag!
    Kram Therese

    SvaraRadera
  3. Hej Nilla!
    Mmm, vad smarrigt det ser ut med soppa o hembakt bröd:)

    Ha en fortsatt trevlig vecka!

    Kraam Jenny

    SvaraRadera