fredag 24 september 2010

Äppelmos med vanilj

För tillfället känns det som om jag bara bloggar om mat.
Och idag är inget undantag.


I dag blir det äppelmos.
Den blev så len, blank och härligt god.

Äppelmos med vanilj
1 kg skalade äppelklyftor
4 dl vatten
½ vaniljstång
500 g syltsocker
1 tsk atamon

Det ska vara de urkärnade, skalade skivade äpplena som väger 1 kg.
Koka dem med vattnet och på längden delad urfröad vaniljstång.
I med själva stången oxå.
Sjud i 30 minuter och rör då och då.

Äpplena ska bli mjuka och mosiga.
Skumma om det behövs.

Ur med vaniljstången.

Rör i sockret och koka upp så det löser sig.
Jag mixade för slät konsistens. Det är en smaksak.

1 tsk atamon efter kokning så håller moset sig bättre.
Häll upp på burkar.

Trevlig helg !!




2 kommentarer:

  1. Har inga äppelträd ännu här vid Skogslyckan, längtar efter att koka äppelmos. Finns ju inget som smakar så gott som hemmagjort mos. Eftersom jag har danskt påbrå gillar jag något som heter dansk "äblekage" där man använder mos. Har inte gjort den på flera år...fast det går ju att köpa äpplen... Ha en fin helg!
    Kram Pia

    SvaraRadera
  2. Gott med äppelmos!
    Fast äppelpaj är ju ett strå vassare ;)

    Ha en fin dag! Kram Maria

    SvaraRadera