måndag 12 september 2011

Trattkantarellsoppa



Trattkantarellsoppa

(6 portioner)
Torkade trattkantareller (motsvararande ca 1 liter färska)
2-3 msk smör
6 msk vetemjöl
7 dl avrunnet svampspad
8 dl vatten
3 grönsaksbuljongtärningar
1½ msk tomatpuré
50 g ädelost
3 dl créme fraiche
2 tsk pressad citron
finhackad persilja
Gör så här:
1. Grovkrossa den torkade svampen med handen. Häll över så mycket vatten att svampen är helt täckt och låt den ligga i blöt minst 1 timme. Låt den rinna av i ett durkslag. Spara blötläggningsspadet.
Det går så klart lika bra med färska trattisar oxå.
2. Värm svampspadet, vattnet och buljongtärningarna i en kastrull.
3. Smält smöret i en stekpanna och stek svampen på svag värme 5-10 minuter. Lägg över den i en stor kastrull. Pudra över mjölet och rör om väl. Tillsätt buljongen, litet i taget, under omrörning. Smaksätt med tomatpuré och ädelost och låt soppan koka ca 10 minuter.
4. Tillsätt créme fraiche och citronsaft och smaka av kryddningen.
5. Strö över hackad persilja strax före serveringen.

Vitlöksbröd och rött vin är gott till.

Ha en bra vecka !!
I kväll ska jag gå och testa Zumba. 

Gunilla

2 kommentarer:

  1. mmm, det lät gott, det skall jag lägga på minnet, fick trattkantareller häromdan av syrran, som ligger på tork. Soppa kan jag ju göra!

    SvaraRadera
  2. Det ÄR gott! Har ngt liknande recept(grädde ist f C.F), smakar ljuvligt gott, ska nog göra en sats snart...Trattisar finns det ju gott om! Jag gör den på färsk svamp.
    Ha det gott!
    Lena

    SvaraRadera