tisdag 27 mars 2012

Att baka bröd


Enklare bröd : recept på knådfria bröd med och utan surdeg

Beställde boken ovan på bokrean i år. Den heter
"Enklare bröd : recept på knådfria bröd med och utan surdeg"
av Martin Johansson.
Alla bröden (tror jag) bakas på jäst som jäser i kall vätska,
vanligen vatten.
Sen ska de endera jäsa ett halvt dygn eller så jäser de i 4 timmar samtidigt som man
viker och donar med degen varje halvtimme.
Det är det sista jag har provat än så länge.

Först bakade jag ett olivbröd som blev jättesmarrigt.
Hård skorpa och så där håligt och svampigt som bageribröd kan vara.
Hmm, ser nu att håligt och svampigt kanske
inte låter så där jättesmarrigt direkt.
Sen bakade jag nåt bröd med kaffesmak och det fick jag nog äta upp själv.
Varken man eller barn fick i sig några större mängder.
Det var hårt, torrt och kompakt till max, och i ärlighetens namn inte så gott.

Just nu har jag börjat "vika" ett vitt enkelt bröd och eftersom jag nu är inne på tredje
försöket så frångår jag receptet och tillsätter lite russin och tranbär.
Finns de i familjen som påstår att jag aldrig kan följa ett recept?!
Jag förstår inte alls vad de talar om.

Så om några timmar får vi svaret om det här blev gott eller om det
oxå kan användas som mordvapen eller dylikt.

Ha en bra tisdag/ Gunilla

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar