torsdag 29 mars 2012

Knåda och vik

Brödet i förra inlägget blev jättebra.
Kan varmt rekommendera att vika ert eget bröd.
Lite småjoxigt och tidsödande, men om man ändå är hemma och
har tid nån gång så är det absolut värt mödan.
Kan lägga ut recept om någon vill ha.
Tyvärr har jag ingen bild då brödet som nästan åts upp i ett glufs
och det får jag väl anse som positivt.


I brist på foton av brödet kan jag ju plocka in ett nytaget kort av vår "lilla" katt Tusse.
Eller liten och liten...
Han väger drygt 7 kilo och är snäll så han nästan är dum.
Mamman var skogskatt och pappan, ja det vet nog bara mamman....

Ha en fortsatt bra dag!
Nilla

tisdag 27 mars 2012

Att baka bröd


Enklare bröd : recept på knådfria bröd med och utan surdeg

Beställde boken ovan på bokrean i år. Den heter
"Enklare bröd : recept på knådfria bröd med och utan surdeg"
av Martin Johansson.
Alla bröden (tror jag) bakas på jäst som jäser i kall vätska,
vanligen vatten.
Sen ska de endera jäsa ett halvt dygn eller så jäser de i 4 timmar samtidigt som man
viker och donar med degen varje halvtimme.
Det är det sista jag har provat än så länge.

Först bakade jag ett olivbröd som blev jättesmarrigt.
Hård skorpa och så där håligt och svampigt som bageribröd kan vara.
Hmm, ser nu att håligt och svampigt kanske
inte låter så där jättesmarrigt direkt.
Sen bakade jag nåt bröd med kaffesmak och det fick jag nog äta upp själv.
Varken man eller barn fick i sig några större mängder.
Det var hårt, torrt och kompakt till max, och i ärlighetens namn inte så gott.

Just nu har jag börjat "vika" ett vitt enkelt bröd och eftersom jag nu är inne på tredje
försöket så frångår jag receptet och tillsätter lite russin och tranbär.
Finns de i familjen som påstår att jag aldrig kan följa ett recept?!
Jag förstår inte alls vad de talar om.

Så om några timmar får vi svaret om det här blev gott eller om det
oxå kan användas som mordvapen eller dylikt.

Ha en bra tisdag/ Gunilla